Select Page

DenBeste.nu

Till minne av Steven Den Beste

Denna sida är tillägnad Steven Den Beste, som tidigare använde denna webbadress som blogg. Steven gick tyvärr bort 2016 och våra tankar är hos hans familj. Sidan drivs numera utan koppling till Steven Den Bestes dödsbo eller anhöriga, men med förhoppningen om att hans namn och minne ska få leva kvar på det internet som så kraftigt präglat hans liv.

Steven Den Beste bloggade på USS Clueless

Steven Den Beste gjorde sig snabbt ett namn i den nya värld av bloggar som växte fram under det tidiga 2000-talet. På sin klassiska blogg USS Clueless avhandlade han ofta politiska frågor med skärpa, finess och stort egensinne. För den som var insatt i internationell nätkultur på ett tidigt stadium var Steven Den Beste ett självklart namn att känna till.

Hans läsekrets var för sin tid mycket stor, och han hade starkt inflytande på den värld som under perioden utvecklades online. Som bloggare var han en av sin tids superstjärnor, även om hans läsare kanske inte alltid höll med honom om hans åsikter. Steven Den Beste var en sann provokatör som med facit i hand låg långt före sin tid i det offentliga samtalet.

Som en hyllning till Steven är denna blogg nu en intresseblogg helt dedikerad till de ämnen Steven själv skrev om efter att han avslutat sin tid som politisk bloggare: animerade filmer och anime.

Prenumerera för de senaste nyheterna och uppdateringarna

Prenumerera på den här bloggen för att få veta när jag laddar upp ett nytt inlägg. Missa inte tipsen till ditt nästa fredagsmys!

Film- & serietips

På denna bloggen tipsar vi om både tecknade filmer och serier som du inte får missa. Då och då kanske vi även delar med oss av ett spel med animetema.  

Animefilmer

Söker du en ny animefilm att titta på? Få tips här hos oss!

Animeserier

Dags att variera Naruto med en ny favoritserie? Få tips av oss!

Animespel

Får du inte nog av anime? Dyk ner i animevärlden genom spännande spel!

Animerade klassiker

De klassiska filmerna från när vi var små kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan. Har du sett alla klassiker?

Nya animerade favoriter

Har du sett de nya favoriterna Luca, Vaiana och Frost? Om du verkligen älskar animerad film så ser du till att inte missa någon av de storslagna filmerna som regelbundet släpps för vårt nöje.  

Tecknad film

Tecknad film är ett gammalt namn för det som numera är animerade filmer. Nu för tiden tecknas inte filmer för hand. Men visst är det något särskilt med dessa handritade filmer, som exempelvis Disneys första film Snövit och de sju dvärgarna från 1937? 

Vill du tipsa oss om din favoritfilm?

Saknar vi en klar favorit på vår hemsida? Då är du välkommen att tipsa oss om en filmkategori, serie eller något annat som vi måste ta upp på vår hemsida. 
Vi letar alltid efter nya filmer och serier att med entusiasm se och recensera. Kanske blir din favorit vårt nästa heta tips till omvärlden!

Senaste inläggen

Hemmabio till rätt pris för filmälskare

Priset för en hemmabio är 5 000–100 000 SEK. I dag kan priset på ett hemmabiosystem anpassas till din budget beroende på om du vill ha en stor professionell anläggning eller en enklare hemmabio. De flesta hemmabiosystem av i dag håller hög klass oavsett prisnivå.

Det här är så klart goda nyheter för dig som är filmälskare. Du behöver inte känna dig låst vid att titta på dina gamla animerade favoriter på en liten laptop-skärm, bara för att du inte upplever dig ha råd med ett hemmabiosystem. En hemmabio till rätt pris kan vara det som tar ditt filmintresse till helt nya höjder.

Detta påverkar priset på ett hemmabiosystem

  • Tillverkare – du betalar en hel del för märket.
  • Kvalitet – en riktigt bra hemmabio kommer alltid vara dyrare.
  • Frakt och leverans – både till din återförsäljare och till ditt hem.
  • Valutakurser – priser kan skifta beroende vad en SEK är värd vid köpet.
  • Modell – en äldre modell av hemmabio är oftast billigare än en nyare.

Så kan du själv påverka priset på din hemmabio

Oavsett budget vill du sannolikt hålla nere priset på ditt hemmabiosystem. Det finns flera sätt du kan påverka priset på din hemmabio, både angående vad själva systemet kostar och hur du väljer att finansiera det. Här går vi igenom det du kan göra för att få en billig hemmabio.

Handla begagnat

Att köpa en begagnad hemmabio är oftast en billigare lösning än att köpa det senaste hemmabiosystemet nytt. Även om många tekniknördar helst väljer ett sprillans nytt hemmabiosystem, är det inte säkert att det är det som krävs för att du ska kunna njuta av ditt intresse för anime och tecknad film på bästa sätt.

Välj ett budgetmärke

Att handla hemmabiosystem som tillverkats av en mindre välkänd producent är ett sätt att pressa priset på sin hemmabio. I dag behöver det inte stå BangOlufsen på en TV eller hemmabio för att både bild och ljud ska hålla hög klass.

Handla på rea

De flesta teknikvaruhus erbjuder regelbundna rea-priser på hemmabiosystem. Du som vill hålla nere kostnaden gör klokt i att handla när din tilltänkta hemmabio finns på rea. Detta kan vara det som påverkar priset allra mest. Du bör dock se till att det verkligen är ett rea-pris.

Finansiera din hemmabio till lågt eller inget extra pris

Hur du väljer att finansiera din hemmabio kan påverka hur högt pris du får betala i slutändan. Det kan till exempel handla om en fakturaavgift eller räntepåslag på ett lån. Genom att jämföra olika långivare för privatlån kan du väsentligt hålla nere kostnaden för ditt hemmabiosystem.

I dag undviker många att betala kontant, även när de har pengar på banken. Ofta handlar det om att köparen vill få hem produkten innan de betalar. Olika betalningsmetoder medför dock olika kostnader.

Så finansierar du priset på ditt hemmabiosystem

  • Privatlån från långivare
  • Lån från släkt och vänner
  • Faktura-betalning
  • Sparkapital
  • Avbetalning

Även om du idag kan hitta en hemmabio till ett billigt pris, är det inte säkert att du har medel på kontot för att handla kontant. Kanske har du lagt dina sista slantar på en signerad DVD-utgåva av en japansk anime-klassiker eller en Disney-film från 90-talet? Då kan det vara på sin plats med en finansieringslösning. Det finns för- och nackdelar med alla betalningssätt.

Oavsett vilken metod du väljer för att finansiera din hemmabio, är det värt att jämföra de olika alternativen. Både vad gäller metoderna sinsemellan, och mellan aktörer som erbjuder till exempel privatlån. Du kan spara många slantar på att få så låg ränta på ett privatlån som möjligt.

Inspiration för din hemmabio – filmer som fått pris

Detta vore ju ingen anime-blogg om det inte bjöds på lite inspiration kring vad du skulle kunna titta på. När du nu letar efter ett bra sätt att få en utmärkt hemmabio till billigt pris, kan det vara på sin plats att påminna om en av de prisbelönta animefilmer du kommer kunna njuta av på ditt nya system:

 

Tecknade och animerade filmer från 90-talet

Få saker är skönare än att luta sig tillbaka och njuta av tecknad magi i form av film. Oavsett om du är med i en filmförening eller tittar ensam hemma i soffan. Medan filmindustrin återhämtar sig från coronakrisen tittar vi tillbaka på tio tecknade filmer från 90-talet värda att se om och om igen.

1. Lejonkungen (1994)

Lejonkungen (Disney) är naturligtvis utan tvekan en av de största tecknade filmerna genom tiderna, och i synnerhet bland tecknade filmer från 90-talet. Denna dramatiska gestaltning med, musik av Elton John, om liv och död, identitet, makt och kärlek kommer för alltid vara i en klass för sig.

2. Pocahontas (1995)

Pocahontas hade den otacksamma uppgiften att följa upp Disneys succé med Lejonkungen året dessförinnan. Men historien om John Smith, Pocahontas och den nya världen gjorde ingen besviken. En nutida klassiker med ljuvlig musik, inte minst sången “Färger i en vind”.

3. Toy Story (1995)

Pixar tog sig in i branschen av tecknade filmer på 90-talet, och Toy Story var faktiskt först ut. Och vilken succé det blev sedan. Woody, Buzz Lightyear och alla de andra blev en av Disney Pixars allra mest älskade filmer och har sedan 1995 fått tre stycken uppföljare, den senaste från 2019.

4. The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas skrevs och producerades av världsproducenten Tim Burton. Filmen blev 1994 nominerad till en Oscar i kategorin “bästa specialeffekter”, men förlorade på bekostnad av Jurassic Park. År 2007 släpptes en ny version av filmen i 3D.

5. Prinsen av Egypten (1998)

Prinsen av Egypten berättar historien från Gamla testamentet om när Mose för judarna ur slaveriets Egypten till andra sidan Röda havet. En gripande och underhållande film av Dreamworks Animation, oavsett om man uppskattar den religiösa touchen eller ej.

6. Pokémon – Filmen: Mewtwo slår tillbaka (1998)

Det här var årtiondet när Pokémon slog igenom. När den första filmen släpptes i slutet av 1990-talet var det därför ett historiskt ögonblick. I dagsläget har Pokémon släppt 23 filmer, men få skulle säga att någon kan mäta sig med den första filmen om Mewtwo och Mew.

7. Tarzan (1999)

Av många kallad“den sista bra Disneyfilmen”. En överdrift såklart, men Disney avslutade verkligen epoken av tecknade filmer på 90-talet med storslagen bravur. Berättelsen om Tarzan är fängslande, vacker och välgjord och med storslagna musikalnummer signerade Phil Collins.

9. Antz (1998)

Antz var Dreamworks debutprodukt inom animerad film och hade konkurrens av Pixars “Ett småkryps liv” som släpptes i samma veva. I Antz följer vi arbetsmyran Z 4195, hans dröm om att träffa prinsessan och kriget mot termiterna.

10. Järnjätten (1999)

Järnjätten är kanske än idag en av Warner Bros mest älskvärda produktioner. Filmen baserades på Ted Hughes bok “Järnmannen” från 1968. En nutida klassiker som på allvar utmanade jättar som Disney och Pixar om de bästa tecknade filmerna på 90-talet.

8 animespel du måste prova

World Health Organization har varnat om farorna när ett spelande övergår i missbruk. Så länge du håller en bra nivå på ditt spelande kan det dock utgöra en fantastisk dimension i ditt liv. I den här artikeln tipsar vi om 8 stycken animespel, till olika konsoler, som vi värnar om lite extra.

1. Castlevania

Castlevania debuterade i Japan redan 1986 och har på senare tid inspirerat en animeserie på tv, vilket vi skrivit om i en annan artikel. Sedan dess har det släppts 37 stycken spel i serien, varav det senaste från 2015.

2. One Piece: World Seeker

Släpptes 2019 för Playstation 4, Xbox och Microsoft Windows. Ett action- och äventyrsspel som utspelar sig på en fängelseö i Nya världen. Spelas från ett tredjepersonsperspektiv i rollen som Monkey D. Luffy.

3. Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom

Ett rollspel och uppföljaren till “Ni no Kuni: Wrath of the White Witch” och släpptes för Playstation 4 och Microsoft Windows 2018. Släpptes även till Nintendo Switch tre år senare.

4. Sword Art Online: Fatal Bullet

Det här är den femte upplagan i en längre spelserie och följde upp “Hollow Realization” från 2016. Utspelar sig i den virtuella världen Gun Gale Online och har släppts till PS4, Xbox, Microsoft Windows och Nintendo Switch.

5. Tales of Vesperia: Definitive – Premium Edition

En civilisation som är beroende av gammaldags teknologi är utgångspunkten för storyn i det här spelet. Två vänner som är på två olika resor möts i ett gemensamt öde och äventyr där det mesta står på spel.

6. Yomawari: Midnight Shadows

Det här är ett skräckspel där det enda som gäller är att överleva. “Midnight Shadows” är uppföljaren till “Night Alone” och släpptes på Steam och bland annat till PS4 2017.

7. Danganronpa 1·2 Reload

I det här tv-spelet från 2013 tar vi oss tillbaka till skolans värld, nämligen det otroligt prestigefulla gymnasiet Hope’s Peak Academy. Men det blir annat än studier i fokus när eleverna fängslas av en galen björn.

8. Dragon Ball Xenoverse 2

Fanns inledningsvis enbart till Playstation 4 men är sedan några år tillbaka även tillgängligt för Xbox One och Nintendo Switch. I december 2020 uppgav utgivaren Bandai Namco att spelet hade sålt i över sju miljoner exemplar världen över.

10 animeserier du inte får missa

Anime har en förmåga att locka väldigt engagerade och hängivna fans. Till och med i den grad att turister vallfärdar till platser där animeserier eller animefilmer utspelar sig. I den här artikeln listar vi 10 stycken animeserier vi tycker om. Kanske kan någon av dem få dig att resa ända till Japan?

1. One Punch Man (2015-2019)

Från början en webbserie som gavs ut under pseudonym. Handlar om en superhjälte som heter Saitama som har blivit så stark att han kan besegra sin motståndare med ett slag. Nu måste han hitta nya sätt att utmana både sig själv och striderna han kämpar.

2. Tokyo Ghoul (2014)

Man vet aldrig vad man får vara med om på en första dejt. Fråga bara Ken Kaneki, som blir attackerad av Rize Kamishiro efter deras första träff. Rize livnär sig på människokött, och efter en dramatisk händelse kommer Ken behöva ansluta sig till samma kategori av varelser.

3. Sonic X (2003-2004)

Den klassiska tv-spelsfiguren hade en egen animeserie i början på 2000-talet. Totalt gjordes två säsonger och 78 avsnitt med Sonic och hans vänner när de reser till jorden i jakt på svaren på hur de egentligen ska kunna återvända till sin egen hemplanet.

4. Pokémon (1997–)

Pokémon har figurerat flitigt på den här bloggen, bland annat i vår artikel om filmer från 1990-talet och om 10 animefilmer. Det vore dock märkligt att inte inkludera Pokémon även på den här listan. Allting började trots allt som en tv-serie, och efter 24 säsonger håller man fortfarande igång.

5. Cardcaptor Sakura (1998–2000)

Kort och kortspel kan alltid ställa till problem. Det är sedan gammalt. Men kanske inte på det sättet som det gör med Sakura Kinomotos kort, eller snarare med de magiska krafter den 10-åriga flickan använder för att lägga sina vantar på korten i fråga.

6. Digimon (1999–2021)

Serien om de digitala monsterna hamnade lite grann i skymundan på grund av Pokémon som peakade under samma period. Det finns även en del likheter dem emellan för det otränade ögat, men faktum är att Digimon skiljer sig en hel del. Digimon pågår än, även om det ibland gått flera år mellan säsongerna.

7. Castlevania (2017–2021)

Bygger på tv-spelet med samma namn. Inleds dramatiskt med att greve Draculas fru bränns på bål. Han svär därefter att hämnas på alla människor som felaktigt anklagat honom för trollkonster, och lovar att de ska få betala med sina liv.

8. Record of Ragnarok (2021–)

En ny och i allra högsta grad pågående animeserie. Gudarna samlas vart tusende år för att avgöra människornas öde. Efter sju miljoner år har de kommit till en dramatisk slutsats: människorna har nått ett oförbätterligt stadie och måste utrotas.

9. Kengan Ashura (2019–)

En annan pågående serie som just nu kan streamas på Netflix. Den handlar om en äldre man som får chans att bli manager för en gladiator som inte tänker på någonting annat än att vinna sina fajter.

10. Violet Evergarden (2018)

Vi har skrivit om Violet Evergarden-filmen i våra artiklar om tecknade filmer från 2020 och om animefilmer specifikt. Men allting började faktiskt som en tv-serie 2018. Precis som filmen utspelar sig serien i efterkrigstid under en period när människor desperat letar efter sina kära.

Anime: filmer från Japan

Disney, Pixar och Dreamworks Animation i all ära. Men många skulle nog påstå att de bästa tecknade filmerna kommer från Japan och är i kategorin animefilmer. I den här artikeln listar vi 10 stycken bra animefilmer du bör checka av från din lista.

Vad är animefilmer?

Anime är ett samlingsnamn för tecknad och animerad film från Japan, ofta avbildad i stilen som kallas för “manga”. Själva ordet “anime” kommer från japans “animēshon”, vilket i sin tur är ett låneord från engelskan (animation).

Många animefilmer innehåller japanska kulturreferenser som har haft ett stort inflytande på västvärlden, inte minst USA. Idag är en “anime” en etablerad kategori inom tecknad och animerad film i hela världen.

10 bra animefilmer

1. Spirited Away (2001)

Spirited Away platsar även på vår lista över tidernas bästa tecknade filmer. Den har vunnit en Oscar för bästa animerade film och Spirited Away är fortfarande den animerade filmen med högst betyg på IMDB, före bland annat Disneys storfilm Lejonkungen.

2. Pokémon 2 – Ensam är stark (1999)

Med tanke på att det har släppts 23 Pokémonfilmer sedan 1998 kunde vi egentligen ha valt vilken som, men skribenten här har en förkärlek till den andra filmen i ordningen. Den som handlar om fåglarna av de tre elementen is, eld och ström vars strider till slut väcker den mäktiga Lugia.

3. Sailor Moon Eternal – The Movie (2021)

Många svenskar minns säkert Sailor Moon från TV4:s Lattjo Lajban på lördagsmorgnarna. Förutom 200 serieavsnitt har man också gjort ett gäng filmer, varav Sailor Moon Eternal – The Movie är den senaste i raden.

4. Godzilla: Planet of the Monsters (2017)

En hel del filmer har hunnit göras om Godzilla. Den här animefilmen om Godzilla följer ett gäng flyktingar 20 000 år in i framtiden. En framtid där Godzilla har tagit över jorden och människorna måste återkolonisera sin planet.

5. Ponyo på klippan vid havet (2008)

Hayao Miyazaki som är regissören bakom den här filmen har sedan länge varit väldigt framgångsrik i Japan. Berättelsen om Ponyo är inget undantag. “Ponyo på klippan vid havet” vann bland annat pris som årets bästa animerade film hemma i Japan när den släpptes.

6. Min granne Totoro (1988)

En i sammanhanget något äldre animefilm, men som definitivt fortfarande står sig väldigt väl i konkurrensen. En pappa vars fru ligger sjukhus flyttar till ett hus på landet med sina döttrar. Ett hus som ska visa sig vara någonting helt annat än vilket hus som helst.

7. Porco Rosso (1992)

Porco Rosso, som betyder “den röda grisen”, har samma succéregissör som Ponyo på klippan vid havet. Filmen handlar om en italiensk prisjägare åren efter andra världskriget, som lider av den otrevliga förbannelsen av att vara förvandlad till en humanoid gris.

8. Violet Evergarden: The Movie (2020)

En film som vi även lyfte fram i vår artikel om filmer från pandemiåret 2020. Filmen skildrar en efterkrigstid där Violet desperat söker efter sin efterlängtade befälhavare som har försvunnit.

9. Sagan om prinsessan Kaguya (2013)

En film baserad på en gammal japansk folksaga. Den handlar om bambuhuggaren Okina som av en slump hittar ett litet barn i ett bamburör. En liten flicka som med tiden visar sig ha magiska krafter.

10. Laputa – Slottet i himlen (1986)

Även här var det stjärnregissören Hayao Miyazaki som låg bakom en av Japans största animefilmer någonsin. Filmen handlar om hur människor gjort för att konstruera flygande städer, och mycket inspiration hämtas från Gullivers resor.

10 gratis tecknade filmer

Att titta på film upplevs av unga, enligt en undersökning, vara något de älskar. Det väcker starka och positiva känslor. Här hittar du 10 tecknade filmer som dessutom är gratis. Snacka om grädde på moset med gratis tecknade filmer.

1. Paranorman

Filmen Paranorman är en animerad stop-motion fantasy-film, med mörk humor, som hade premiär 2012. Filmen var nominerad till en Oscar i kategorin “bästa animerade film”. Paranorman handlar om den 11-årige pojke Norman, som kan prata med de döda. Det är dock bara hans bäste vän som tror honom.

2. Coraline

Coraline är en stop-motion film från 2009. Filmen är baserad på Neil Gaimans bok med samma namn. Coraline nominerades till en Oscar i kategorin “bästa animerade film”. Filmen handlar om den 11-åriga flickan som heter just Coraline.

Coralines föräldrar jobbar hela tiden, de lagar äcklig mat och de bryr sig mer om sina jobb än om henne. En natt följer hon efter en mus, och hittar en portal till en annan värld. Den andra världen är underbar, med samma invånare som i den vanliga. Invånarna har dock knappar istället för ögon.

3. Free Birds

Free Birds är en datoranimerad science fiction-komedi från 2013. Stora skådespelare som Woody Harrelson, Amy Poehler och Owen Wilson gör röster i filmer. Ursprungligen skulle filmen heta “Turkeys”.

Filmen handlar om kalkonen Reggie, som förstått att kalkoner alltid hamnar på middagsbordet vid Thanksgiving. Reggie försöker varna sina vänner, som inte tror på honom, och istället för att hjälpa Reggie stöter de ut honom.

4. A Turtle’s Tale: Sammy’s Adventure

A Turtle’s Tale är en fransk-belgisk datoranimerad film i 3D som kom ut 2010. Filmen handlar om sköldpaddan Sammy som föddes år 1959. I filmen får man följa Sammy från det att han föds till att han får ett barnbarn.

Sammy föddes på en öde strand där han träffade sin livs kärlek – sköldpaddan Shelly. Olyckligtvis separeras Sammy och Shelly från varandra.

5. Khumba


Khumba är en sydafrikansk datoranimerad film från 2013. Rösterna görs bland annat av kändisar såsom Liam Neeson och Steve Buscemi. Den utdöda kvaggan var en släkting till zebran, men precis som filmens huvudperson Khumba, hade de bara hade ränder på halva kroppen.

På grund av att Khumba inte har alla sina ränder, vänder sig hans flock sig mot honom och anklagar honom för att vara orsaken till torkan.

6. Spookiz


Spookiz är en sydkoreansk 3D-animerad film som släpptes lagom till halloween 2019. Spookiz finns även som serie. Spookiz handlar om livet på high school. Om dagarna går där vanliga barn. Om nätterna är det monstren som tar över – för att gå i monsterskola.

Monstren gömmer sig om dagarna, eftersom människor är rädda för monster och kan skada dem. Dessvärre råkar en dag en människa träffa på ett av monstren.

7. Zootropolis/Zootopia

Filmen Zootropolis, ursprungligen i USA kallad Zootopia, är en datoranimerad Disneyfilm som kom ut 2016. Filmen vann 2017 såväl en Oscar som en Golden Globe för bästa animerade film.

Zootropolis är huvudstaden i en värld av antropomorfiska däggdjur. I filmen möter vi huvudpersonen Judy Hopps, en kanin vars största dröm är att bli polis i huvudstaden. När hon går ut som kursetta från polisskolan går drömmen i upplevelse.

8. Coco

Coco är en datoranimerad film som utkom år 2017. Filmen producerades av Pixar Animation Studios och distribuerades av Walt Disney Pictures. Disneyfilmer är kända för sin höga standard och Coco vann inte mindre än två Oscars, i kategorierna bästa animerade film samt bästa originalsång, “Remember Me”.

Filmen handlar om den 12-årige pojken Miguel Rivera som älskar musik. Han är dessvärre uppvuxen i en familj där musik är förbjuden. På helgdagen Día de Muertos, de dödas dag, bestämmer han sig ändå för att uppträda. Av en olyckshändelse råkar han transporteras till de dödas rike.

9. Zambezia


Den sydafrikanska filmen Zambezia kom ut 2012. Det är en engelskspråkig datoranimerad film i 3D. Filmen har vunnit flera stora sydafrikanska filmpriser. Rösterna görs bland annat av stora namn som Samuel L Jackson och Jeff Goldblum.

Filmens huvudperson är Kai, en vacker, moderlös falk som bor i den fantastiska fågelstaden Zambezia. Mot sin faders vilja går Kai med i det prestigefyllda krigsflygförbandet Hurricane. Hurricane har som uppgift att hålla Zambezia säkert genom att patrullera luftrummet.

10. Planet 51

År 2009 kom den 3D-datoranimerade filmen Planet 51 ut. Science Fiction-komedin är ett samarbete mellan företag i Spanien, Storbritannien och USA. Några av rösterna kommer från stora skådespelare som Dwayne Johnson, Jessica Biel och John Cleese.

Filmen handlar om astronauten Chuck Baker som råkar kraschlanda i ett planetarium på Planet 51. På planeten är invånarna gröna, och planeten påminner om förorterna på femtiotalet.

8 svenska tecknade filmer genom tiderna

Visst, vi har ingen svensk Walt Disney som dominerar världsmarknaden för animerade filmer. Det innebär dock inte att Sverige inte har någonting att komma med när det kommer till tecknad film. I den här artikeln får du 8 tips på svenska tecknade filmer som vi uppskattar lite allra extra.

1. Dunderklumpen (1974)

En gammal tecknad film från 1974 som har blivit en svensk klassiker. Framför allt eftersom den räknas som Sveriges första animerade film genom tiderna. Värt att notera är att man dock har blandat animationer med vanlig spelfilm. Ett tidlöst äventyr för hela familjen oavsett.

2. Karlsson på taket (2002)

Astrid Lindgren fick visserligen ta emot pris av Svenska Akademien, men hon fick aldrig det Nobelpris som så många ansåg att hon förtjänade. Efter hennes död fortsätter hennes karaktärer dock att leva vidare. Bland annat genom denna tecknade film om Karlsson på taket.

3. Mulle Meck bygger (2003)

Nästan alla som varit barn i modern tid har säkert haft en Mulle Meck-bok någonstans i bokhyllan under sin uppväxt. Hade du tur kanske du även hade filmen om Mulle Meck med Lennart Jähkel i rollen som Mulle.

4. Mamma Mu & Kråkan (2008)

Mamma Mu är en annan litterär klassiker som tagit sig till vita duken. Filmen skapades genom ett svenskt-tyskt-ungerskt produktionssamarbete och berättar historien om hur Mamma Mu strävar efter Kråkans vänskap – en vänskap som Kråkan inte är så sugen på att besvara.

5. Pettson och Findus – Findus flyttar hemifrån (2018)

Här är en tredje gammal barnboksklassiker som fick nytt liv nyligen genom att bli till film. Det har faktiskt gjorts hela sju Pettson och Findus-filmer sedan 1999, men “Findus flyttar hemifrån” är den senaste i raden om den gamle mannen och hans katt.

6. Hokus pokus Alfons Åberg (2013)

Det stämmer, vi fortsätter med de gamla barnböckerna som blivit film. I den här filmen drömmer Alfons om en hund. Men ibland ska man vara försiktig med vad man önskar sig. Extra roligt med den här filmen är att självaste Gustaf Hammarsten gör rösten som Alfons pappa.

7. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Precis som med Dunderklumpen tog vi även upp Karl-Bertil Jonssons julsaga i artikeln om gamla tecknade filmer. Den Robin Hood-inspirerade berättelsen värmer fortfarande våra hjärtan varje julafton. Må Karl-Bertil Jonssons julafton fortsätta rulla varje jul för all framtid.

8. Resan till Melonia (1989)

En svensk-norsk klassiker inom nordisk animerad film, inspirerad av både William Shakespeare och Charles Dickens. Kapten Julgransfot ska försöka styra sitt lastfartyg till ön Melonia, men väder och albatrosser gör allt i sin makt för att hindra honom nå jordens sista paradisplats.

Tecknade och animerade filmer från Disney

Det finns en kung över tecknad film, och det är Walt Disney. Den patenterade Disney-magin är obeskrivlig. Vackra, dramatiska och känslomässiga berättelser varvas med humor och oförglömliga musikalnummer. I den här artikeln listar vi 15 exempel på underbara Disney-filmer genom tiderna.

1. Lejonkungen (1994)

Lejonkungen från 1994 är kanske inte bara 1990-talets bästa tecknade film, utan kanske den bästa genom alla tider. Alla tycks älska den dramatiska berättelsen om liv och död, kärlek och identitetssökande gestaltat på den afrikanska savannen och med Oscarsbelönad musik av Elton John och Tim Rice.

2. Den lilla sjöjungfrun (1989)

Det är lätt att lockas av det som finns ovanför ytan när du aldrig får lov att lämna havet. Så var det för sjöjungfrun Ariel. Men vad gör man när längtan efter kärleken till en människa blir för stor och den enda som kan hjälpa en är den onda häxan Ursula?

3. Aladdin (1992)

Aladdin är en fattig, föräldralös pojke i staden Agrabah, som tillsammans med apan Abu försörjer sig på att stjäla det han behöver för att överleva. Men när han kommer över en magisk lampa med en ande som kan uppfylla önskningar får livet en helt annan innebörd än tidigare.

4. Big Hero 6 (2014)

Tekniken har gått framåt och artificiell intelligens har redan en plats i vårt samhälle och i sjukvården. I Big Hero 6 har det dock gått ännu snabbare. När Hiro Hamada sörjer sin bortgångne bror bestämmer han sig för att fullfölja sin brors projekt med sjukvårdsroboten Baymax.

5. Robin Hood (1973)

Många känner igen Robin Hood från “Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” på julafton, men den som inte har sett filmen i sin helhet har verkligen missat någonting. Sagan om Robin Hood från 1973 är en av Disneys absolut största klassiker genom tiderna.

6. Hitta Nemo (2003)

En av de absolut mest populära Pixar-producerade filmerna åt Disney. När clownfisken Nemo en dag fångas av en dykare måste hans ensamstående pappa Marvin ta sig förbi många faror för att hitta sin son.

7. Herkules (1997)

Sagan om Herkules har berättats många gånger, men den berättas kanske bäst i Disney-filmen från 1997. Herkules går från nolla till hjälte i den här filmen som även lär oss allt vi behöver veta om grekisk mytologi och grekiska gudar.

8. Ringaren i Notre Dame (1996)

Quasimodo bor i klocktornet i Paris och har inte lämnat Notre Dame på 20 år. När han en dag ger sig ut och blir förnedrad och påhoppad på stan är det den romska kvinnan Esmeralda som står upp för honom. Från den dagen förändras Quasimodos liv för all framtid.

9. Lilo och Stitch (2002)

Stitch är ett utomjordiskt experiment med uppdraget att förstöra allt han ser. Av en händelse skickas han till jorden, närmare bestämt till ön Kauai i Hawaii, och blir husdjur till flickan Lilo.

10. Frozen (2013)

Jennifer Lee var den första kvinnan att regissera en Disney-film, och resultatet talar väl för sig själv. Två Oscars-titlar, en Golden Globe samt en uppföljare är ett helt okej utfall för Frozen.

11. Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)

Ingen vill vara ungkarl alldeles för länge – varken Pongo eller hans husse Roger. Det är dock på Pongos initiativ som de träffar Anita och Perdita, och resten är ju historia.

12. Micke och Molle: Vänner när det gäller (1981)

Micke och Molle är en oerhört vacker historia om vänskap, men framför allt lojalitet och vad som händer med oskyldig vänskap när livet fylls med annat innehåll. Så är fallet för räven Micke och vakthunden Molle. En riktig Disney-klassiker som knappt lämnar ett öga torrt för nostalgikern.

13. Moana (2016)

Moana är skapad av samma personer som ligger bakom bland annat Zootopia, Frozen och Big Hero 6. En väldigt gripande historia om en flicka som är beredd att göra stora uppoffringar för sitt folks skull. Givetvis med fantastiska musikalnummer.

14. Lady och Lufsen (1955)

Här är en annan film vi svenskar kanske blivit mest bekanta med på julafton. Scenen när Lady och Lufsen besöker Tonys restaurang är förstås ikonisk, men även filmen i sin helhet är en väldigt vacker historia från en äldre Disney-tid när filmerna hade mer musik och mindre dialog.

15. Pinocchio (1940)

Vi avslutar listan med en ordentlig klassiker som även finns med på listan i vår artikel om gamla tecknade filmer. Den gamla sagan om Pinocchio, dockan som kom till liv och vars näsa växer när han ljuger, var en av de första Disney-filmerna någonsin.

Alla 10 tecknade Asterix och Obelix-filmer

I den här artikeln tar vi oss tillbaka till romarriket och filmerna om Asterix och Obelix. Vi listar samtliga 10 tecknade filmer som har gjorts om de folkkära karaktärerna, från den första till den allra senaste.

1. Asterix och hans tappra galler (1967)

Den allra första filmen som gjordes om Asterix och Obelix. Baserades på det seriealbum som släpptes 1959 och som delade samma namn som filmen. I den här filmen försöker romarna ta reda på vad det är som gör gallerna så starka att de upprepade gånger besegras av Asterix och hans vänner.

2. Asterix och Kleopatra (1968)

I historiens andra tecknade film om Asterix och Obelix tar vi oss tillbaka till kejsaren Caesar och hans palats. Det uppstår en konflikt mellan honom om Kleopatra, som har tröttnat på hans nedlåtande ton mot hennes undersåtar och slår vad med Caesar om att de kan bygga henne ett nytt palats.

3. Asterix 12 stordåd (1976)

Det här är den Asterix och Obelix-film som sägs ha varit den mest framgångsrika av allihop. En by har undkommit det romerska imperiet tack vare en speciell trolldryck. Nu uppmanar Caesar dem till 12 stordåd för att byn ska bevisa att de är gudar och därmed lämnas ifred.

4. Asterix – gallernas hjälte (1985)

Den första av tre animerade filmer om Asterix och Obelix som släpptes under 1980-talet. På många sätt blev det en nystart för filmserien. Man skapade ett nytt ledmotiv, mer dramatik i handlingarna och mörkare dramaturgi. En annan stor skillnad är animationerna där bilderna började “flyta” smidigare.

5. Asterix och britterna (1986)

Obelix deppar för att det har gått väldigt lång tid sedan han senast fick kämpa mot romarna. Men striderna är närmare till hands än vad Obelix tror, eftersom Caesar under tiden inlett ett dramatiskt fälttåg för att inta Britannien.

6. Asterix – bautastenssmällen (1989)

Den sista filmen om Asterix och Obelix från 1980-talet baseras på två seriealbum: Tvekampen och Asterix och spåmannen. I den här episoden gör romarna ett försök att kidnappa druiden Miraculix för att gallerna inte längre ska kunna ta del av hans trolldryck.

7. Asterix i Amerika (1994)

Asterix i Amerika är en av många bra filmer som släpptes under 1990-talet. Återigen är det druiden Miraculix som är ett jagat objekt. Caesars mannar tillfångatar honom och skjuter honom med en katapult till Amerika, där han dock hamnar hos en stam med ursprungsamerikaner istället.

8. Asterix och vikingarna (2006)

2000-talets första tecknade film om Asterix och Obelix är baserad på ett seriealbum från 1967, lustigt nog samma år som första filmen släpptes. I den här filmen tror sig vikingarna ha hittat en person som ska lära dem att flyga. Nämligen hövding Majestixs släkting Justforkix.

9. Asterix – Gudarnas hemvist (2014)

Återigen gör Caesar ett försök att ta makten över Gallien. Den här gången genom att starta en romersk koloni precis i närheten, som ett försök att locka över gallerna till den romerska kulturen.

10. Asterix: Den magiska drycken (2018)

Trolldrycken som produceras av Miraculix står ännu en gång i fokus i den senaste filmen om Asterix och Obelix. Den här gången letar de efter en ny och yngre druid som kan fortsätta tillverka trolldrycken och på så sätt säkra byns framtid från romernas attacker.

Tecknade filmer & serier om Pippi Långstrump

En av Astrid Lindgrens allra mest folkkära figurer, Pippi Långstrump, filmatiserades många gånger om. I det här inlägget har vi samlat de två tecknade långfilmerna som gjorts om Pippi, samt listat ett antal av några av de avsnitt från den tecknade tv-serien som vi fastnar för lite extra.

1. Pippi Långstrump (1997)

Det här var den första tecknade långfilmen om Pippi Långstrump, och den släpptes i en tid med mycket stor konkurrens från andra tecknade filmer från 1990-talet. Här lär vi känna den självständiga Pippi och hennes bästa vänner Tommy och Annika.

2. Pippi i Söderhavet (1998)

“Pippi Söderhavet” från 1948 var en av Astrid Lindgrens första böcker om Pippi. En berättelse som enligt forskning på Göteborgs universitet inspirerats av författarna Karin Michaëlis och Ester Blenda Nordström. Den tecknade versionen av “Pippi i Söderhavet” finns även uppdelad som serieavsnitt.

3. Pippi flyttar in i Villa Villekulla (S01E01)

I det första avsnittet av den första säsongen får vi följa hur det gick till när Pippi Långstrump tar sig till en liten svensk by. Hon har sikte på det stora och märkliga hus som ska bli hennes hem: Villa Villekulla.

4. Pippi vill inte sälja sitt hus (S01E03)

Historien om Pippis hus fortsätter i tredje avsnittet av första säsongen. Nu vill två skojare köpa Villa Villekulla. Är Pippi Långstrump villig att sälja sitt kära boende?

5. Pippi tävlar i hästhoppning (S01E09)

Hästen Lilla gubben har förstås en särskild plats i berättelsen om Pippi. Här får Lilla gubben en huvudroll när Pippi bestämmer sig för att ställa upp i en hästhoppningstävling.

6. Pippi firar jul med Dunder-Karlsson och Blom (S02E01)

Säsong nummer två i Pippi Långstrump inleds med ett julfirande. Det blir Pippis första julfirande på land, då hon spenderat alla sina tidigare jular till sjöss med sin pappa på de sju haven.

7. Pippi räddar gröna valar (S02E05)

Pippi är supersnäll och superstark, men hon är också en kämpe för djur och natur. Det får vi se i femte avsnittet av säsong två när Pippi har åkt till havs med nordlig riktning. De gröna valarna sätter sitt hopp till Pippi när de jagas av skurkaktiga jägare.

8. Pippi åker tåg (S02E13)

Den tecknade tv-serien om Pippi avslutas 1998 efter två säsonger. I det sista avsnittet ska poliserna Kling och Klang eskortera två brottslingar till ett fängelse. Men klarar de verkligen av det själva eller behöver Pippi tåga in i handlingarna för att hjälpa till?